5 cara jimat beli baju raya anak tanpa membazir

7:51 am

Beberapa minggu lagi kita akan meraikan hari Raya aidilfitri. Selain kuih raya dan duit raya, ibu  bapa mesti tidak lari dari fikir baju raya anak-anak kan? Hah kasut raya lagi!
Baju raya anak pula merangkumi baju kurung untuk anak perempuan, baju melayu untuk anak lelaki, baju dress/t-shirt, seluar jeans atau skirt. Ya lah kan takkan dah kalau beraya sampai ke malam anak masih guna baju kurung/melayu yang mungkin dah kena tumpahan air minum atau kotor dengan kuah rendang? Sebab tu kena ada baju persalinan yang selalunya orang prefer t-shirt apatah lagi kalau cuaca panas.


Bila fikir kena beli sekaligus memang rasa manalah nak cari duit kan? Sebab tu kena fikir cara untuk beli baju raya dengan cara jimat dan tidak membazir. So Jom MomsterCantik share 5 cara:


🌸Beli awal

Kenapa awal? Ada banyak masa. Boleh beli sikit-sikit dulu. Ada duit sikit dah boleh beli sehelai dua atau sepasang dulu. Tanpa sedar lengkap baju raya.Ni adalah resit tarikh sebelum raya lagi. Waktu ni saya dan Suami sudah mula beli sikit demi sikit baju anak-anak.


Tidak membazir? Tidak juga sebab selalunya bila dalam keadaan seperti ni kita boleh berfikir ikut bajet yang ada masa mahu beli tu. Kalau beli dalam masa yang singkat, ada possibility kita akan kaut apa saja depan mata sebab masa dah suntuk.


🌸Beli masa promo

Selalunya akan ada waktu promosi sempena festival atau perayaan atau sambutan tertentu. Ini cara sangat selalu orang guna untuk shopping apa pun. So why not apply untuk beli baju raya anak.


Contoh paling saya ingat 4day special yang Padini buat beberapa minggu lepas. Memang di tunggu-tunggu dan memang ramai sangat orang.


Selain tu boleh juga tengok any spesific brand untuk budak-budak seperti Poney. Poney pun rajin buat sale.Kredit: FB Padini

Hari tu saya tidak sempat beli any baju untuk AN & NA sebab que di kaunter panjang sangat (padahal dah pegang dua helai baju anak-anak). Terus cancel niat 😅Kredit gambar: FB Poney

Hari tu nampak di fb Poney buat jualan gudang. Sedih tengok sebab Kat Sabah tiada huhu Saya personally suka material Poney. Berkualiti.


Dari segi kasut pun, baik Beli masa ada promo.Contoh kasut ni harga asal RM59.90. Disebabkan ada promo dan one last piece dapatlah pada harga promo RM49. Jimat juga RM10.90 kan heheTidak membazir? Semestinya tidak sebab masa promo ni selalunya harga akan turun. Dan dengan keadaan bajet yang kita ada masa mahu beli tu, kita akan ada lebihan duit atau mungkin juga sesuai dengan bajet kita waktu tu. So mana yang ada lebihan boleh beli benda lain atau simpan dalam tabungan anak. Ting!


🌸Beli combo

Selalunya pakaian yang dijual secara combo ni boleh dapat beberapa helai atau boleh dapat sepasang baju dan seluar/skirt. Antara jualan combo yang popular beli 3 pada harga dua, harga RMxx untuk baju dan seluar, RMxx satu set yang mengandungi beberapa helai baju atau seluar.Tag ni mudah faham kan. Tak silap tag ni baju. Maksudnya Kalau beli dua baju ni harga RM50 sahaja. Boleh pilih warna yang berlainan sebab baju ni ada beberapa warna yang berbeza.Yang tag seperti ni pula kita kena tahu harga asal setiap item. Kalau tidak silap ni tag legging. Legging ni harga Kalau kita beli satu RM19.90. Kalau beli 3, kita hanya perlu bayar pada harga 2 helai. Atau satu lagi cara untuk faham: beli 2 percuma satu. Jimat lah RM19.90 korang heheYang ni pun mudah faham kan. Beli 3 harga RM50. Kalau harga biasa RM19.90X3 = RM59.70. So jimat lah RM9.70 korang heheTidak membazir? Tidak sebab belian combo boleh dapat lebih sehelai pada harga lebih murah. Agak leceh juga Kalau baju harga lain, seluar harga lain. Kalau bajet agak tight, tentu sekali sambil ambil sambil kira total. Kalau dah dijadikan combo contohnya harga sekali baju dan seluar tentu sekali lebih murah dan memudahkan kita sebagai parents atur kewangan.


🌸Beli secara sharing

Belian secara sharing jimatkan kos pengeposan (postage fee)-boleh dapat pakaian yang diinginkan dalam combo tanpa perlu belanja harga the whole comboNi contoh buat pembelian secara sharing. Manfaat besar bila kita buat sharing is dapat jimatkan kos postage.Tidak membazir? Nama juga belian sharing maksudnya kita hanya akan beli mana yang kita mahu dan sesuai dengan bajet kita waktu tu. Begitu juga dengan kawan-kawan kita buat belian sharing tu. Masing-masing ada pilihan mengikut bajet cuma disatukan untuk penjimatan kos pos. Lagipun tidak membazirlah bayar kos pengeposan kan hehe


tips atasi gastrik


🌸Beli dengan side income

Selalunya gaji kerja hakiki lebih pada utilities dan keperluan rumah. Habis tu dekat raya ni cemana dengan baju raya anak-anak? Takkan buat loan? Tambah beban nanti. Sementara sempat ni kan, why not ada side income yang boleh beli baju raya anak tanpa guna duit gaji. Dengan macam tu, kita akan rasa tidak terbeban berbelanja.


Side income? Cemana cari? banyak jenis side income zaman sekarang. Ada yang buat bisnes ada yang buat extra kerja. Orang kata masa bulan ramadhan ni lah rezeki banyak sangat sebab peluang biz sangat besar sebenarnya.


Macam saya sendiri buat kerja dari rumah atau wahm. Pendapatan saya juga saya spent pada keperluan anak-anak. The best feeling ever bila kita ni surirumah pun mampu belikan barang-barang anak.


Ok settle sharing 5 cara jimat kita beli baju raya anak tanpa kita buat pembaziran. Hopefully kita dapat berbelanja dengan bijak dan beringatlah kan 😊


Luv,

Nija

Si #momstercantik 

You Might Also Like

0 comments