Kayap:Cara Merawat dan Mencegah

10:00 am


Siapa yang pernah kena chicken pox? 



Tahu tidak salah satu rawatan kayap ialah ubat antiviral beberapa jam selepas gelembung timbul? Supaya antiviral tadi boleh: elak komplikasi, kurangkan tempoh jangkitan dan hadkan jangkitan dari menjadi teruk. Fungsi lebih kurang Garlic Complex kan.

Macam mana cara untuk pastikan virus tadi tidak aktif?


Tahu tidak chicken pox atau cacar air ada kaitan dengan KAYAP?
Virus yang menyerang semasa terkena chickenpox adalah virus Herpes; virus sama untuk kayap. Kira macam family lah gitu.
Kayap ni penyakit kulit dan saraf oleh virus Varicella Zoster (VZV).

Bila kita kena chickenpox dan sembuh, virus chickenpox tadi sebenarnya tidak hilang pun dari badan. Virus tu 'tidur' di pusat saraf kita bila chicken pox sembuh. Bila-bila masa sistem imun (pertahanan badan yang lawan virus/bakteria/kuman) jadi rendah, virus tadi 'bangun' dan aktif. Ia serang urat saraf dan keradangan berlaku.


Adakah saya terkena kayap?
Kayap akan menyerang urat saraf dahulu. Jadi antara tanda awal jika terkena kayap ialah:
Rasa sakit, kebas dan panas pada bahagian urat saraf yang diserang oleh virus kayap.
Demam, letih dan sakit kepala timbul.
Tompok-tompok merah keluar. Menyakitkan!
Timbul gelebung-gelembung air yang kecil
Warna air dalam gelembung tu akan bertukar warna dari kekuningan menjadi keruh.
Gelembung akan kering dan luruh dalam 1-2 minggu yang berikutnya.

Jadi siapa yang boleh kena kayap?
Orang tua sebab sistem imun makin rendah bila umur meningkat
Orang yang lemah sistem imun terutama sekali bagi yang terkena AIDS atau rendaah imun disebabkan kesan sampingan ubat-ubatan.

Risiko jika terkena kayap:
Lumpuh wajah atau facial palsy kalau kena di bahagian muka.
Boleh buta kalau virus serang dekat mata.
Keradangan organ dalaman (otak, jantung, paru-paru, usus dsb.)
Post herpetic neuralgia (kesan jangka masa panjang selepas sembuh daripada kayap contohnya sakit di bahagian urat saraf untuk jangka masa yang lama).

TINGKATKAN SISTEM IMUN.

Kalau kita google makanan yang bantu tingkatkan sistem imun kita banyak sebenarnya. Gambar yang saya masukkan ni salah satu daripada gugel imej. Bukan senang dapat real food yang 100% nutrisi dalamnya masih terpelihara kan. Sebab tu saya dengan family mula amalkan suplemen atau makanan tambahan atau vitamin.



Ambil la makanan tambahan sebab raw and real food tidak menjamin sistem imun kita kuat.
🎃Nutriferon mengandungi interferon semulajadi. Interferon ni macam 'alarm'. Interferon akan bagi amaran pada sistem pertahanan kita sel darah putih untuk lawan virus bakteria dan kuman (bendasing yang masuk dalam badan-tidak bagus). Tanpa inteferon cemana askar kita defend badan kita kan?
🌽Sustained Release Vita C Plus atau orang panggil vitamin c Shaklee ni direkomen sebagai vitamin yang akan tingkatkan sistem imun kita. Bantu penghasilan sel pertahanan badan. Kiranya askar kita jadi banyak banyak dan banyak supaya dapat melawan virus/kuman/bakteria.
🍥Garlic Complex, kita sedia maklum bawang putih bagus sebagai antibiotik semulajadi. Ia juga bertindak sebagai antivirus. Kalau vitamin c tadi memperbanyakkan sel pertahanan, Garlic Complex pula bagi mempercepatkan sel pertahanan bertindak. Laju lah lagi askar kita bergerak. Zappp sepantas kilat!

#info

Dapatkan di sini SET KAYAP


Saya konsikan beberapa testimoni kayap ya semoga bermanfaat:








Kayap ni mungkin orang anggap macam penyakit kulit yang macam ruam atau chicken pox saja padahal hakikatnya boleh jadi lebih serius.

Kalau mahu dapatkan lebih info atau ada pertanyaan pasal produk vitamin berkaitan kayap boleh hubungi saya.


Semoga bermanfaat sharing saya ni.

#nijasukasharing

Nija
Nowamommy
IG: nowamommy & nowamommy_vits
0138748191









You Might Also Like

0 comments