Resipi Bubur kacang dengan Tepung Pulut dan Labu Merah

4:28 am



Bila mak cakap petang ni masak bubur ja lah. Tidak terfikir buat kuih untuk sungkai/iftar.

Then teringat pula tahun lepas ada sekali tu nampak mak saya yang lagi satu buat bebola pulut. Bila saya tanya untuk apa, mak kata buat bubur.

So demi teringat tu, tercetuslah idea gabungkan bebola pulut dengan kacang hijau dan pumpkin hehe!


Lepas dah siap masak rasa patut update resepi kat dalam blog. Biar jadi kenangan. Mana tahu boleh bagi inspirasi pada orang lain untuk cuba kan.


Bahan-Bahan:

Bahan A (Untuk buat Bebola Pulut)
2 cawan Tepung Pulut
Pewarna 
1 cawan air 
2L air untuk merebus
1L air untuk rendam 

Bahan B
1 cawan kacang hijau
2L air untuk merebus

Bahan C
Labu Merah (ikut banyak mana yang korang mau)

Bahan D (untuk kuah)
1 kotak kecil santan
1 sudu teh garam
1 cawan Gula (boleh adjust ikut manis mana korang mau)
   Air untuk ditambahkan dengan air rebusan bahan B
2 Helai Daun Pandan (disimpul)
2 sudu Tepung Jagung (dilarutkan)

Disclaimer: Sukatan bahan di atas ni anggaran. Saya lebih suka adjust sukatan sesuai dengan real tekstur, rasa dan rupa masa buat. Memasak ni once dah kerap dan pandai sukatan cuma guide tapi hasilnya bergantung pada rasa dan instinct kita yang sediakan gittew~

Cara-cara:

  • Rendam dulu kacang hijau supaya bila direbus nanti cepat lembut dan kembang. Ketepikan.

  • Campurkan Tepung pulut dengan garam. Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sampai dapat tekstur yang tidak melekit-lekit.

  • Bahagikan kepada dua bahagian (ikut berapa warna yang korang mahu). Satu bahagian masukkan sedikit pewarna merah untuk hasilkan warna pink. Satu bahagian letak warna hijau.

#nijabagitips: gunakan pes sirap warna merah dan pes pandan untuk timbul bau juga warna senang untuk sekata.

  • Lepas tu bulatkan jadi macam dalam gambar. Sorry tidak konsisten saiz hehe. Saiz bebola tu bergantung pada besar mana yang korang mahu. Ada yang malas kunyah lama so go for saiz kecil. Kalau yang cakap tidak puas kunyah yang kecil then go for big size lah 😊

  • Hah lepas dah habis bulatkan tu rebuslah dalam air yang tengah mendidih.



#nijabagitips: untuk tahu sama ada bebola tu dah masak atau belum tengok pada keadaan bebola tu. Kalau bebola tu timbul maksudnya dah masak. Selagi belum timbul atau timbul segan segan tu belum masaklah tu.


  • Lepas siap direbus, masukkan bebola tu dalam air untuk rendaman. Kena rendam sementara dihidang nanti. Kalau tidak melekat satu sama lain nanti. Ketepikan.

  • Proceed langkah seterusnya. Rebus kacang hijau bersama daun pandan. Biar naik bau wangi pandan. Rebus sampai setengah masak.

  • Lepas tu masukkan Labu merah. Biar keduanya empuk dan cukup lembut.

  • Tambahkan air ke dalam air rebusan yang ada kacang hijau dan Labu merah tadi. Masukkan gula, garam. Kacau rata.

  • Bila kuah mula mendidih, masukkan santan.

  • Masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

  • Masa hidang, Jangan lupa masukkan bebola pulut tadi.




Makan masa panas sangat nikmat. Nanti akan di-improve lagi di masa akan datang.

Semoga bermanfaat 😊

Sharing sebab sayang, bukan mau impress orang,
Nija 
Wahm yang belum expert masak
Tapi impian jadi kebanggaan suami bab masak 😘

You Might Also Like

5 comments